donderdag 17 mei 2007

Nachtvluchten

Vorige zomer kocht ik nieuwe tuinverlichting. Niets spectaculair maar de drie lampjes die op een rij staan zijn telkens goed voor hetzelfde grapje: zie maar dat de vliegtuigen zich niet vergissen en niet in jouw tuin staan! Mijn tuin is 20m lang, dus de vergissing zit er niet direct in. Maar het zegt veel over de thematiek in onze regio.

Probleem 1: België is te klein, er wonen te veel mensen en de ruimte is dus beperkt. Als men dan nog eens beslist om bouwvergunningen te blijven afleveren in zones die in een aanvliegroute liggen van de nationale luchthaven, dan zorg je alleen maar voor problemen.
Probleem 2: Paars wou de thematiek aanpakken maar reed zichzelf klem. Dat kan ook niet anders, het probleem is verschrikkelijk complex en de oplossingen liggen niet voor de hand. Dat men iets wou DOEN aan de situatie was al een grote stap voorwaarts.
Probleem 3: Vanwege partijpolitieke spelletjes wordt het dossier naar alle hoeken van de kamer gesmeten. Een constructieve oplossing bedenken? No way! Liever stokken in de wielen steken. Het laatste geweldig voorstel van het Vlaams kartel: ban de nachtvluchten. Etienne Schouppe mag daarbij het partijstandpunt verkondigen. Ik vermoed een verborgen agenda van Etienne: meer macht aan de spoorwegen en minder te doen voor de luchtvaart...
Probleem 4: ...


De nachtvluchten en Zaventem kunnen een volledig boek vullen. Veel meningen en opinies, dus de mijne kan er nog wel bij: er kan en mag niet geraakt worden aan de tewerkstelling van de nationale luchthaven. Het verlies van DHL is al een zware klap... En laat vooral de demagogie achterwege (cf communautaire thema's), dat brengt de oplossing geen stap vooruit...

maandag 14 mei 2007

Drugs

Bepaal eens een verkiezingsthema moet Brice De Ruyver gisteren gedacht hebben. En dus kregen we vandaag het nieuws dat het drugsgebruik in ons land én in Europa problematische proporties begint aan te nemen.

Brice weet waarover ie spreekt. Naast het gegeven dat hij veiligheidsadviseur is van de premier is hij ook professor aan de Universiteit van Gent en bijzonder bedreven in de thematiek rond drugs. En daarmee bedoel ik niet dat hij aan de drugs zou zitten...
De prof is net terug van een congres in Madrid, georganiseerd door de Amerikaanse Drugsbrigade. Europa is het nieuwe speelterrein van drugsdealers, scherpe prijzen door massale aanvoer zorgen ervoor dat het 'goedje' door steeds meer groepen bereikbaar is.

Een oplossing voor deze kwestie? Er moeten structurele keuzes gemaakt worden. Daarbij zou het aanmaken van een legaal circuit één van de oplossingen kunnen zijn. Niet te snel van stapel lopen...dit gaat beter niet over één nacht ijs. Bovendien wordt het harddrugsprobleem maar al te gemakkelijk gekoppeld aan een problematiek van cannabisverslaving. En dat zijn twee verschillende zaken. En bij het laatste kan ik mij wel aansluiten bij de berichtgeving: verbieden of repressie heeft weinig effect en de verwarrende communicatie rond de cannabiswetgeving heeft voor meer problemen gezorgd dan oplossingen. Terwijl de wetgeving op zich wel sterk is...

Een thema dat de volgende regeringsploeg zal moeten opnemen... Zolang men maar niet in stereotypes vervalt...

zondag 13 mei 2007

In twee splitsen

In campagnetijden (maar eigenlijk ook daarbuiten) wens ik dat ik mezelf in twee zou kunnen splitsen. Zaterdag was het weer eens zover: zoals eerder vermeld had ik mijn helpende handen beloofd aan het moederfeest van VIVA, maar eigenlijk had ik ook graag op de gaypride gestaan in Brussel. Belofte maakt schuld, dus bleef ik met veel plezier in Herent.


Dus maak ik van mijn blog gebruik om de eisen van de gaypride te ondersteunen. Onder de paarse ploeg werd op ethisch vlak heel wat gedaan, er werden heel wat belangrijke stappen voorwaarts gezet. De holebirechten waren daar een onderdeel van. Onder impuls van Guy Swennen, en die heeft nog veel meer gedaan waarover later meer, werd het onlangs mogelijk voor holebi's om te adopteren. Schitterend!
Alles ok dus voor de holebi's? Afschaffen die gaypride? Helemaal niet, het blijft bijzonder belangrijk ter sensibilisatie. Heel wat mensen hebben het nog moeilijk met holebi's... Waarom, dat weet ik ook niet goed... Bovendien blijven er nog wat eisen over. Dit jaar was de thematiek internationaal: men vroeg aandacht voor de situatie in landen zoals Polen waar homofobie weer duchtig de kop opsteekt. Kan uiteraard niet.

Alleszins, wat ethiek betreft hoop ik dat de volgende regeringsploeg het werk verder zet waar nodig en behoudt waar vooruitgang geboekt werd. Ik ben er zeker van dat het kartel daar een breekpunt van maakt!