dinsdag 11 september 2012

Vrouw zijn...

Tussen het supporteren voor de Rode Duivels door (ja, dat doe ik ook als vrouw ;)) toch vlug even de tijd nemen om iets neer te pennen waar ik nu al een maand mee rondloop. En het zal misschien niet helemaal het stuk worden dat ik in gedachten had - bij deze is het definitief: een blog is achterhaald anno 2012 - het zal dan toch iets zijn en dat is nog altijd beter dan niets.

Midden in de zomer werden we met z'n allen geconfronteerd met 'de vrouw in Brussel'. De reportage in Terzake en het tonen van de documentaire "Femme de la rue" was een gespreksonderwerp op veel locaties en dat had niets te maken met de 'pruimentijd' (echt de grap gehoord, de link tussen Femme de la rue en 'pruimentijd'...not funny overigens). Vrouw zijn in Brussel leek een gruwel, een onmogelijkheid,...

Al snel had ik daar een onbehaaglijk gevoel bij. Ja, er is ontoelaatbaar gedrag en ik werk in de buurt van het station Brussel-Zuid dus word ik daar ook mee geconfronteerd (ik hoef verder geen uitleg te geven, velen die de buurt kennen weten waar ik het over heb). Maar Brussel is niet altijd die nachtmerrie. De tekst van Ans - kandidaat in Brussel! En overigens het bewijs dat blogs toch niet helemaal achterhaald zijn anno 2012... - beschreef het voor mij helemaal. Want ook ik maakte meteen de link met dat glazen plafond waar ik evenzeer mee geconfronteerd word als de bemerkingen op straat. Klopt ook niet maar brengt veel minder heisa teweeg...

En heel snel komen we dan met links-rechts-tegenstellingen wat de oplossing betreft. Het klonk maar wat stoer om boetes uit te schrijven en een harde aanpak te beloven (rechts). Links probeert dan weer een genuanceerd (zie nogmaals de tekst van Ans!) verhaal te brengen, over achtergrond en ongelijke kansen. Niet gemakkelijk...maar wel de strijd die we als linkse vrouwen willen blijven voeren.

Dit soort van topics levert mij in de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen geen stemmen, maar gelukkig moet ik mijn mening niet altijd laten afhangen van verkiezingen. ;) Het kwam vandaag spontaan in mij op om hier toch nog iets mee te doen naar aanleiding van de getekende conventie over bestrijding van vrouwengeweld. Nu ratificeren die handel, zodat de strijd tegen huiselijk geweld en het geweld tegen vrouwen belangrijke stappen vooruit kan zetten! Daar hebben de vrouwen in Herent, in Vlaams-Brabant, in Brussel én de rest van de wereld recht op!

De jongerenbeweging van onze partij, animo, houdt in september overigens een type-actie rond seksisme en homofobie en dat bracht mij inspiratie voor onderstaande foto (die bij deze als nieuwe coverfoto van mijn facebookprofiel zal gebruikt worden).