maandag 25 mei 2009

Adoptierecht

Deze middag ging ik lunchen met een vriendin - moet ook gebeuren al is het campagne. Laten we haar voor het gemak Mieke noemen. Mieke is onlangs moeder geworden...maar kan geen vakantie opnemen. Dat is omdat Mieke samen is met Sofie en Sofie de biologische moeder is.

Dus moet Mieke de adoptieprocedure in gang zetten om als ouder erkend te worden...en dat is dan weer niet combineerbaar met het adoptierecht. Want de procedure kan pas in gang gezet worden in augustus. En het adoptierecht kan je maar opnemen de twee maanden volgend op de registratie van de baby (en aangezien de baby twee maand geleden geboren werd is dat natuurlijk al gebeurd). Voor iedere "normale" adoptie is dit geen probleem - al is twee maand al beetje kort - maar de wetgever is duidelijk weer eens vergeten dat er ook andere gevallen zijn. Dus moet Mieke vertrouwen op de goedheid van haar werkgever - wat in haar geval gelukkig meevalt maar dat is zeker niet voor iedereen het geval. Gewoon even om duidelijk te maken dat niet alleen voor de 'grote' onderwerpen de socialisten nodig zijn... Want bovenstaand misverstand (ik weiger te geloven dat de wetgever bewust wou discrimineren bij het installeren van deze regels) kon al een paar keer aangepast worden maar een bepaalde gezinspartij stak daar telkens een stokje voor. Het "gezin" is blijkbaar maar voor enkelingen...

Soms vergeten we het, dat er nog veel werk aan de winkel is. Ja, holebi's kunnen in Belgiƫ trouwen en kinderen adopteren. Ja, we zijn daarmee voortrekkers op wereldvlak. Ja, dat is voor een groot stuk dankzij de socialisten. Maar daarmee is de kous nog niet af... Meteen een goede reden waarom de Belgian Lesbian and Gay Pride nog steeds van belang is. Die is ondertussen al twee weekends achter de rug - en heeft net als ieder jaar mijn morele steun, kon er jammer genoeg niet bij zijn - maar bij deze kom ik daar graag even op terug.

Over kinderen gesproken, een zwangerschap zou beter 15 maanden duren in Vlaanderen.