maandag 20 augustus 2012

Cultuur drijft me naar de blog

De blog wordt in deze zomerse temperaturen niet goed bijgehouden...voornamelijk omdat nu meer met facebook en website (van Herent) gewerkt kan worden natuurlijk. Maar soms ben ik ook dankbaar dat ik de blog nog eens kan bovenhalen...want het is niet altijd gemakkelijk om een uitgebreid antwoord te formuleren op een vraag die gesteld wordt. En daar kan de blog dan wel weer goed voor dienen.

Het inhoudelijk programma van sp.a Herent - waar hard aan gewerkt werd - kan reeds geraadpleegd worden op de website en wordt morgen helemaal gelanceerd. Sinds vorige week wordt ook ruimte en tijd vrijgemaakt om apart stukjes uit het programma meer bekendheid te geven...zoals het gedeelte over Cultuur.
Bij de bekendmaking via facebook volgde dan ook de vraag waarom een lokaal bestuur zou moeten investeren in cultuur...staan er geen andere uitdagingen te wachten? En hebben we - met de financiële crisis in aantocht, ook voor de lokale besturen - geen andere prioriteiten te stellen?

Terechte vraag, al ben ik er van overtuigd dat we net in tijden van crisis moet investeren in cultuur vanwege het groot maatschappelijk en economisch belang. Cultuur stimuleert de creativiteit, de verbeeldingskracht en het innovatievermogen. Motoren en instrumenten nodig om economische en sociale vooruitgang en veranderingen te realiseren. Door stil te staan en angstig vast te houden aan wat we hebben komen we niet vooruit. En vooruit, daar ga ik van uit, is toch de richting die we uitwillen...zeker ook in Herent!
Dus willen we ook op lokaal vlak blijven gaan voor een breed en betaalbaar cultuuraanbod. Participatie aan cultuur versterkt de solidariteit tussen mensen. Zie de voorbeelden in Herent: de musical hART, zomer op straat,... Het samenhorigheidsgevoel tussen Herentenaars dat ondermeer door deze initiatieven werd versterkt, zorgt er mee voor dat mensen graag in Herent wonen en zijn.
Cultuur zorgt voor beweging. Ontstond België niet naar aanleiding van een "stomme" opera? Cultuur is, zoals Gerard Mortier het zo mooi zei, het voedsel van de geest. Het bepaalt de identiteit van een groep, van een land, van een individuele mens, het zorgt voor groei en opent de ogen voor anderen.

Tot slot: cultuur zorgt voor ontspanning en vermaak. "La vie, ce n'est pas que travailler, c'est aussi faire la fête..."