woensdag 20 mei 2009

Filmpje

Filmpjes genoeg dezer dagen, maar kijk zeker eens naar onderstaande - een vervolg op het introfilmpje van een tijdje geleden!

Peiling

U kon er bij het begin van deze week echt niet rond: de VRT heeft het startsein gegeven van allerhande uitzendingen over de komende verkiezingen én er werd nogmaals een peiling vrijgegeven. Cliché: "het is maar een momentopname" en "de echte peiling is op 7 juni"...maar ondertussen is die peiling er wel natuurlijk.


De peiling plaatst sp.a als vierde partij in Vlaanderen op 14,2%. Dat is in vergelijking met andere peilingen een status quo...maar in vergelijking met 2004 een duidelijk achteruitgang. Meerdere redenen kon u daarvoor al in de pers terugvinden. Wat voor mij het duidelijkst is aan deze peiling is dat er geen grote partijen meer zijn in Vlaanderen...dat zal het maken van een regering straks alleen maar moeilijker maken natuurlijk.

Opvallend ook: de steile opmars van SLP, voorheen Vl.Pro, voorheen spirit. Het is hen volledig gegund - en dat meen ik oprecht - maar ze zijn nog ongelooflijk ver van die kiesdrempel van 5% verwijderd. Dat is jammer...want het betekent dat een pak progressieve stemmen straks verloren zullen gaan. Iedereen die voor SLP stemt kan evengoed blanco of ongeldig stemmen. Dit betekent opnieuw een versplintering van links in de Vlaamse politiek.
Als ik dan Geert Lambert hoor zeggen dat de Vlaming niet langer strategisch moet stemmen en dat voorgaande absoluut niet van tel is, dan ben ik vooral boos omdat hij de waarheid - en het progressieve gedachtegoed waar ook hij voor zou moeten staan - geweld aandoet.
Als ik Geert Lambert gisteren in Terzake09 bezig hoor tegen Frank - dat hij niet weet of hij nu stemt voor het socialisme van sp.a-Rood of het socialisme van Frank - dan vind ik hem vooral heel erg flauw. Het nut in naamstemmen zit net in het feit dat je die socialisten kan kiezen die het dichtst bij jou staan. Bovendien is een politieke stroming altijd als een huis met meerdere kamers: verschillende visies kunnen naast elkaar bestaan omdat de grondstroom identiek is. Even een boomerang terug naar Geert: als je voor SLP stemt, stem je dan socialistisch of liberaal?

Dit is alvast niet het soort van politiek waar ik voorstander van ben. Jammer genoeg zullen de verkiezingen van 2009 misschien gekenmerkt worden door een verlies aan de linkerzijde, maar ik ga er alvast de volle 200% voor om dat te voorkomen. Dit weekend is alweer een schitterende gelegenheid om die 25% onbesliste kiezers te overtuigen van de sterkte van het socialistisch verhaal.

Hang(jonge)man

Een week geen leven te bespeuren op deze blog...laat ons stellen dat de campagne in alle hevigheid losgebarsten is. Samen met de verpleegkundige taken die ik even op mij neem en de job blijft er dus weinig tijd over. Toch even tijd gevonden, want uiteraard valt er veel te melden!

Vorige week lanceerde Bert Anciaux - ja, ook terug te vinden op de sp.a-lijst - een campagne vóór jongeren die rondhangen: de Hangman. Meteen een onderwerp dat mijn aandacht verdient want het is een typisch gegeven waar al snel eens moeilijk kan rond gedaan worden. Nochtans is er niets mis met jongeren die 'rondhangen'...dat is wat jongeren namelijk doen. Zelf deed ik het ook - en ik denk er graag aan terug want als je jong bent heb je precies tijd om dat te doen :) - en dat werd toen ook al een beetje scheef bekeken. Waarom? Ik ben er nog altijd niet goed uit...want eigenlijk deden we geen vlieg kwaad. Ook vandaag is dat meestal het geval: jongeren hebben gewoon de nood om samen op een bank te zitten, een klapke te doen, een spel te spelen,...

Het komt voor sommigen onder ons een beetje bedreigend over, wat zitten die daar toch de hele dag te doen? Leven en laten leven zeg ik dan, zolang de studies er niet onder lijden en er geen criminele daden gepleegd worden allemaal geen probleem! Daarom ben ik blij met die campagne van de Hangman, het haalt het negatief geurtje rond 'hangjongeren' een beetje weg.
En het is niet omdat 'hangen' tegenwoordig absoluut niet mogelijk is voor mij dat ik het anderen niet zou gunnen om - met de nodige zonnestralen in de rug - wat te hangen.