woensdag 30 april 2014

Star Wars of Game of Thrones?

Gwendolyn Rutten kwam vandaag met een column die de politieke situatie in Vlaanderen vergelijkt met Star Wars. Tof, leuk ideetje. Maar we weten allemaal dat een samenleving complexer in elkaar zit dan 'goed' of 'kwaad' en de bijhorende figuren.

Neen, het politieke landschap is geen Star Wars maar eerder een Game of Thrones. Waar de personages zowel goed als fout zijn, waar er al eens koppen rollen en waar de echte strijd die om de IJzeren Troon is.
Voor de fans:


We beginnen in het hoge Noorden waar uiteraard Vlaams Belang zich volledig thuis voelt. Hoeft het nog meer uitleg? 'White Walkers'?! Beetje angstaanjagend en ongetwijfeld gevaarlijk, ijzig koud ook maar 'The Wall' houdt die schepsels voorlopig ver van de macht. Ongetwijfeld is een bepaalde vleugel van de partij eerder 'wildling' dan 'white walker' maar of dat dan veel beter is...
LDD huist dan weer in Craster's Keep, de vooruitgeschoven post van de beschaving maar jammer genoeg nog altijd niet in die beschaving terug te vinden. Niet binnenlaten die handel.

Om 'The Wall' te beschermen is er de Night's Watch, aka Open VLD. Beetje verstoten uit het centrale gedachtegoed van de samenleving maar nog steeds van belang. De regels moeten gevolgd worden en een sterke leiding moet er zijn, maar laat dat de mannen van de Night's Watch er vooral niet van weerhouden om die regels te breken en hun zin te doen.
Vrouwen zijn niet meteen terug te vinden wat de vergelijking met Open VLD wat mank doet lopen...alhoewel we ook weten dat vrouwen ongetwijfeld in de buurt van Black Castle terug te vinden zijn.

Het prachtige Winterfell is de thuisbasis van de socialistische partij. De Starks zijn integer en oprecht, zoeken altijd het compromis en wensen een betere samenleving voor iedereen. Het hoofd van de familie durft al eens rollen...om niet te zeggen dat het grootste gedeelte van de familie eigenlijk al uitgemoord is maar degene die overblijven gaan er nog steeds voor! Wolven geven niet op!
Mooi in de vergelijking is dat sp.a ook steeds een vertegenwoordiging heeft in King's Landing (Sansa Stark) zonder dat het duidelijk is of ze daar op het beleid kan wegen. Maar ze zijn wel altijd aanwezig en een grote toekomst staat voor de deur met de nieuwe generatie!

Wie anders dan de Lannisters vertolken het maatschappijbeeld van N-VA?! Genadeloos worden vijanden de kop ingedrukt, de macht moet vooral behouden blijven en niemand weet beter allianties te sluiten en van partner te wisselen als deze familie. Vergeet ook niet dat de leeuw het embleem van dit huis is ("Hear me roar") en dat de Lannisters op de IJzeren Troon zitten. De peilingen geven hen alvast gelijk...maar kan de familie bij elkaar blijven?

De Tyrells - met hun gouden roos - staan symbool voor CD&V. Zelden op een uitgesproken mening te betrappen maar slim genoeg om aan de macht te komen én te blijven. Dat daarvoor schaamteloos van partner moet gewisseld worden is een detail...

PVDA+ staat op de kaart misschien wel heel dicht bij de macht van King's Landing maar staat net als in de serie het verst van allemaal om deel te nemen aan de macht. Met het nieuwe geloof - Lord of Light! - proberen ze oude vormen en gedachten te verjagen van Westeros en daarvoor hebben ze zelfs een zeer overtuigende "rode priesteres Melisandre" (Peter Mertens?). Maar vinden ze genoeg troepen om ook manu militari de macht te grijpen?

Tot slot, en al helemaal niet meer op Westeros maar op Essos terug te vinden: Groen. Daenerys Targaryen bevrijdt slaven, belooft een samenleving gebaseerd op gelijkheid en heeft zelfs draken tot haar beschikking om dat geregeld te krijgen. Ze staat ongetwijfeld ook open voor innovatie en vernieuwing dus wie een windmolen aan haar voorstelt zou ongetwijeld de volle steun krijgen. Langzaam maar zeker breidt ze haar rijk verder uit met ook maar 1 doel: de IJzeren Troon in King's Landing...

25 mei is meer dan fictie en gaat over onze toekomst, maar soms is het eens leuk om een parallel te trekken. ;)