zondag 20 mei 2007

Niet in twee splitsen

Ik krijg vrij veel reactie op de bijdrage van 13 mei, blijkbaar dachten heel wat mensen dat hier een communautair opbod aankwam. Niet dus...

In de eerste plaats omdat ik niet meestap in het opbieden. Het lijkt mij dat je vandaag maar een goed politicus kan zijn als je maar luid genoeg roept dat de Walen lui zijn. Wel, daar doe ik niet aan mee. Omdat ik weet dat er andere problemen op te lossen zijn dan de institutionele discussie.
Ben ik dan volledig tegen een herverdeling van bevoegdheden? Absoluut niet. Mij lijkt het essentieel dat bepaalde bevoegdheden op een domein gebracht worden waar ze het efficiëntst kunnen aangepakt worden. Dit betekent ook dat bepaalde bevoegdheden van mij terug op het Belgisch vlak gebracht kunnen worden. Welke en hoe? Die discussie is niet aan mij alleen en zal eerder een spel zijn aan de onderhandelingstafel na 10 juni. Maar ik blijf wel geloven dat Elio di Rupo meer kan zeggen dan "non" (en dat er dus een compromis kan gevonden worden met de collega's in Wallonië)...

En wat het politiek opbod betreft kan ik wel iets vinden in de stelling van de Pavia-groep: een deel van de kamerleden laten verkiezen door een federale kieskring.

Ondertussen 'Mondelinge vragen' op één...interessant.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

ben ook geen voorstander van te veel splitsing.
Wel overleg rond bvb buitensporige tewerkstelling in openbare dienst in Wallonië.

Anoniem zei

splits dan wel het arr halle-vilvoorde. Help ons ...socialisten moeten toch inzien dat het zo niet kan blijven duren !!!

Nico Theunissen zei

Hallo,

Mij naam is Nico Theunissen, wonende te Wemmel en actief in de lokale SPA afdeling. Voor de nationale kieskring gaat het over 15 zetels waar 9 voor Vlamingen en 6 voor franstaligen. Kan ik zeer goed mee leven maar het gaat veel verder dan dat. Zij hebben het over het territorialiteitsprincipe, splitsing kieskring BHV, invoering Vlaamse wooncode, overdracht bevoegdheden,samenvallen gemeenschappen en gewesten, afschaffing faciliteiten. Nu ik teken daar onmiddelijk voor. Alleen maak ik mij daar weinig illusies over aan de andere kant van de taalgrens, laat staan over het communautair pestmiddel van de geluidsnormen. Het gaat niet over de staatshervorming an sich. Maar die bepaald wel de hele organisatie van ons dagelijks leven. Te weinig mensen zijn zich hiervan bewust. Voor mij is staatshervorming een absolute prioriteit want dan kan men de zaken organiseren op het niveau waar ze het beste werken.

groeten Nico

Anoniem zei

Waarom doe je een uitspraak als 'niet in twee splitsen' om enkele lijnen verder te zeggen dat concretere uitspraken niet aan jou zijn? Ik woon in Vlaams-Brabant en de verfransing gaat hier onverminderd door, zelfs hier een randgemeente van... de provincie Antwerpen!
Het is hemeltergend om als democraat te moeten vaststellen dat Vlaamse politici blijkbaar bereid zijn een gevoelig thema en een hele provincie over te geven aan extremere figuren (Vlaams Belang + onwillige Franstaligen die werkelijk niks in de weg wordt gelegd). Waarom? Angst om zelf als extremist versleten te worden?
En waarom verwachten wij van pakweg een Kazak dat hij zich aanpast, onze taal leert, etc. en van een Franstalige helemaal niks?
Makkelijk praten als je nooit zelf met het probleem geconfronteerd wordt!

Griet Lissens zei

"niet in twee splitsen" was gewoon een reactie op een vorige bijdrage "in twee splitsen"...meer moet daar niet achter gezocht worden.
En ja, bevoegdheden moeten herverdeeld worden naar het niveau waar ze het best passen. Daar kan ik het alleen maar eens mee zijn.
Het enige wat ik met deze bijdrage duidelijk wou maken is dat ik niet mee doe aan een opbod over communautaire thema's. Het lijkt wel alsof verkiezingskoorts telkens weer opnieuw het einde van België moet betekenen...

Unknown zei

Aan anoniem

Zou je je beter voelen als die politici nu hoog van de toren blazen dat ze Halle-Brussel-Vilvoorde gaan splitsen terwijl ze heel goed weten dat dit onmogelijk is. Voor staatshervormingen moet je de Walen meekrijgen en door ze dom, achterlijk en lui te noemen (zoals bepaalde politieke figuren die beweren wel tot splitsing over te zullen gaan), gaat dit echt niet lukken.
Ook ik ben niet blij met de situatie zoals ze nu is maar liever politici die er geen breekpunt van maken (zoals spa)dan politi zoals Leterme die veel tamtam maken maar het niet gaan kunnen uitvoeren of er een véél te hoge prijs voor gaan moeten betalen.

Sarah Vanlievendael